Kategori:

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er en form for bankkort og navnet kommer av at kortet er forbundet med en kreditt som blir gitt av den utstedende bank. Kreditten kan betales tilbake enten med en gang eller i avdrag med renter. Som med andre bankkort betaler kredittkortselskapet til butikken, og fakturerer selv kortinnehaveren for den totale kjøpesummen.

Kredittkort er vanligvis utformet som et fysisk kort i plast med en magnetstripe og chip, og noen har bilde av kortinnehaveren. Noen kredittkort er ikke fysiske kort, men består kun av en kreditt fra banken og et kortnummer som brukes for kredittkjøp. Men også andre fysiske former for kredittkort finnes, for eksempel som del av en mobiltelefon.

De fleste norske bank- og kredittkort har dimensjonen 85,60 x 53,98 mm og er definert i ISO / IEC 7810 standard som ID-1, sammen med vanlige ID-kort og førerkort i de fleste land.

Det første kredittkortet kom til verden i 1950, og ble oppfunnet  av amerikanske Frank McNamara. Han hadde glemt lommeboken sin hjemme da han spiste lunsj på en restaurant. Dette gjorde at han senere grunnla selskapet Diners Club. I dag er de største kredittkortselskapene i verden Visa og MasterCard, og disse blir også mest benyttet på norske bank- og kredittkort.