Kategori:

Tips angående forbrukslån

søke forbrukslånHvis du er av de som surfet igjennom økonomi- og mattetimer på skolen, som synes tall er en morsom lek og som instinktivt skjønner deg på alle begrepene som flyr rundt når man snakker om økonomi og lån – da er du heldig. For de fleste andre av oss kan økonomi være vanskelig å forstå seg på, og spesielt når det blir brukt tekniske termer som vi ikke helt vet hva betyr. Denne artikkelen vil prøve å gjøre forbrukslån forståelig, og muligens også gjøre det lettere å forstå andre typer av lån. Dette kan være viktig å ta med seg om du vurderer å enten skaffe deg et forbrukslån eller et kredittkort.

Hovedprinsippet med å låne penger er at du betaler penger for å få låne penger. Dette er slik banker tjener penger, enten det er privatpersoner eller bedrifter som låner. Hvis du har penger i banken, så vil jo banken gi deg renter som en slags belønning for at du har pengene dine der, og på den måten får du mer penger av å ha de i banken. Akkurat det samme gjelder hvis du låner penger av banken, du betaler renter for å låne pengene. Så hvis du låner penger, må du betale tilbake både de pengene du lånte, renter og gebyrer (som er små avgifter). Den summen som du betaler for å betale tilbake på selve lånet kalles avdrag, og den totalsummen som du må betale heter terminbeløp. Et terminbeløp består altså av avdrag, renter og gebyrer.

Nominell og effektiv rente


To andre uttrykk som pleier å dukke opp er nominell og effektiv rente. Det er mye enklere enn det høres ut som, og kan enklest forklares med: renten i utgangspunktet (nominell), og renten når alle avgifter er inkludert (effektiv). Det er altså den effektive renten som er viktigst, den forteller deg hva du faktisk vil komme til å måtte betale.


Det spesielle med forbrukslån


Alt dette gjelder for et forbrukslån, men forskjellen er at du trenger ikke gi banken en sikkerhet når du tar opp et forbrukslån. En sikkerhet vil si en slags forsikring for banken. Så hvis du ikke betaler tilbake lånet vil banken innkassere forsikringen. Så huset ditt vil f.eks. være sikkerheten i et boliglån. Men dette slipper du med et forbrukslån, som igjen gjør det lettere for deg å låne pengene. Alt du trenger å gjøre for å få et forbrukslån er å søke, og som regel får du svar veldig kjapt. Du kan også bruke pengene du får på akkurat hva du vil, noen som ikke er tilfelle ved veldig mange andre typer lån.