Lån eller kredittkort?

Det er utrolig mange som tilbyr forbrukslån og kredittkort i Norge i dag, men det kan være greit å ta noen forholdsregler før du signerer den nye låne- eller kredittavtalen. Aller først bør du sammenligne de ulike tilbudene fra så mange banker som mulig, slik at du får den beste renten og låneavtalen som passer for deg. Det kan være mye mer penger å spare enn du kanskje er klar over. Du bør også først bestemme deg for om du egentlig vil ha et kredittkort med en fast kredittramme som kan strekke seg oppad til rundt 100.000 kroner, eller et lån uten sikkerhet hvor du søker om et spesifikt beløp på inntil 600.000 kroner, og betaler det tilbake over en bestemt tidsperiode. Før du fortsetter bør du også spørre deg selv noen enkle men også ganske viktige spørsmål:

Hvor mye må jeg låne? Ikke lån mer enn det beløpet.
Hvor mye har jeg råd til å låne? Ikke låne penger over dette beløpet.
Hvor mye kan jeg ha råd til å betale tilbake hver måned uten å at det blir en stor belastning?
Lån penger online og velg et lån som passer din situasjon.
Hvor mye er det rettferdig at du skal betale i årlige kostnader for å låne.
Spør deg selv hva du skal bruke alle pengene på. Ferie, gaver eller en ny TV for eksempel.

Lån penger til hva du vil med et lån uten sikkerhet. 
Et forbrukslån, men også et kredittkort gir deg friheten til å bruke pengene på hva du vil. Du vil ha pengene på konto i løpet av noen dagers behandlingstid, og det er ikke altfor komplisert å fullføre en lånesøknad online. Du slipper for alt styret med å gå ned i banken og du skal ikke øremerke pengene til et spesielt formål. Skal du låne penger i banken, vil de kreve et budsjett, kontoutskrifter og at du øremerker pengene til noe spesielt som de kan ta pant i, slik som en ny bil eller en båt. Det kan dermed ta flere uker før pengene er klare til bruk, noe som ikke er spesielt gunstig om du har hastverk.

Med et forbrukslån får du svar på skjermen når alle formalia er presentert, og du slipper å redegjøre for hvert øre du bruker. Når lånepapirene er underskrevet, kan du forvente at pengene er tilgjengelig på din bankkonto i løpet av ikke alt for lang tid. Som regel tar det et par virkedager å få behandlet søknaden, men det avhenger av din bankforbindelse. Noen långivere tilbyr også å overføre pengene allerede samme dag, men det avhenger som regel av at du sender inn lånesøknaden innenfor bankens normale åpningstider. Det viktigste er uansett at du får vite i løpet av ikke alt for lang tid at lånet vil bli utbetalt, da det gjør planleggingen mye enklere for deg.

Hvor kan jeg låne penger lurer du kanskje på? Det er kommet flere aktører på markedet som har skreddersydde lån for deg, derfor er det lurt å filtrere ut de lånene som er interessante og dekker ditt behov. Renten på lånene kan variere veldig, alt etter hvor mye du vil låne og hvor lang avbetaling du vil ha. Et forbrukslån er usikret, så du skal helst ha en inntekt og renten vil avhenge av hvor mye spillerom det er i økonomien din. Alle banker som vi henviser til her på siden, er seriøse og følger alle krav som er satt av finanstilsynet, slik at du kan føle deg trygg når du låner penger her.

I hovedsak kan vi si at det vil lønne seg å ta opp et lån uten sikkerhet kontra et kredittkort, hvis det er snakk om større beløp over 100.000 kroner, hvor lånehorisonten er på mer enn 1 år. For kortere tidsrom og mindre lånebeløp vil et kredittkort være mer lønnsomt, i forhold til hva du må betale i renter og avgifter.