Kategori:

Hvorfor blir du ikke kvitt kredittkortgjelden?

Bare sånn for å ta det første først. Dette innlegget er absolutt ikke ment som noen som helst måte å se negativt på de som har kredittkortgjeld, på ingen måte, men heller se på litt årsak og mulig løsning. For svaret er jo i utgangspunktet ganske enkelt, du har kredittkortgjeld fordi du har brukt litt mer penger enn du hadde muligheten til å betale tilbake med det samme, det er jo så enkelt. Årsaken til hvorfor du ikke hadde muligheten til å betale tilbake alt med en gang kan være mange, og i en del tilfeller var det heller ikke din skyld, men uforutsette hendelser som kom på verst mulig tidspunkt. Men, nok om det, hvorfor du fikk gjelden i utgangspunktet er ikke det viktige her, men mere hvorfor det ikke er så enkelt å bli kvitt den.

En stor årsak til at mange ikke blir kvitt sin kredittgjeld raskt, er at dette er en ganske dyr gjeld i forhold til mange andre typer av gjeld, fordi kredittgjeld ofte har renter på langt over 20 prosent! Tygg litt på den om du har et boliglån på noen millioner kroner, som de fleste faktisk har i dag. 20 prosent rente. Sjansen er vel stor for at huset hadde gått på tvangsauksjon ganske så raskt om du hadde hatt 20 prosent i rente på boliglånet, eller hur? Rentenivået er som sagt det største problemet med denne gjeldsformen, ettersom du er nødt til å betale så mye i renter at det blir problematisk å få lagt tilrekkelig med penger inn i avdragene. Og får du ikke betalt nok i avdrag, så minsker forståelig totalgjelden med mye mindre enn ønskelig.

Det høres kanskje lettere sagt enn gjort å få ned rentenivået på kredittkortgjeld, men det finnes løsninger. Og selv om det kanskje høres litt banalt ut, så ligger mye av løsningen i å ta opp enda et lån! Nei, du leste ikke feil, du må låne enda mere penger for å bli gjeldfri raskere. Hvis du har hørt om noe som kalles for refinansiering, så er det dette vi prater om.

La oss si at du har en total kredittkortgjeld på 200.000 kroner, fordelt på kanskje to eller tre kort. Det du da skal gjøre, er å ta opp 200.000 kroner i et såkalt refinansieringslån, bruke disse pengene til å betale ut all kredittkortgjelden, og deretter kun betale ned på dette lånet i stedet for kredittkortene. Men, og det finnes et men, og det er at du er nødt til å finne en långiver som tilbyr deg en billigere rente enn hva du har på kredittkortene dine. Dette gjør du enklest ved å sende inn søknader om refinansiering til flere selskaper og banker med en gang, slik at du oversiktelig og greit kan sammenligne de lånetilbudene du får tilbake. Alle kostnader må tas med i betrakning, slik som termingebyr og etableringsgebyrene, men det er uansett renten som utgjør den største kostnaden, spesielt hvis du har kredittkortgjeld som overstiger 100.000 kroner.