Kategori:

Låne penger i Sverige

Visste du at det kan være ganske store forskjeller på renten når det kommer til lån uten sikkerhet? I Norge ligger rentenivået på denne typen av lån stort sett mellom 8 og 22 prosent, selv om noen tilbydere reklamerer med rente helt nede i 5,99 %, og noen som da gjerne spesielt korttidslån ligger en del over 22 prosent. Den veldig lave renten på 6 % er ikke så veldig enkel og få tak i, samtidig som den høye korttidsrenten, blir så høy fordi den alltid skal regnes ut for en periode på 1 år, men hvis låneperioden kun strekker seg over 1 måned, høres renten gjerne uforholdsmessig høy ut.

Men tilbake til normale forbrukslån uten sikkerhet. Som nevnt, så ligger normalrenten i Norge på ca. 14 prosent i snitt, med litt variasjon oppover og nedover, avhengig av hvilken type kredittscore som låntageren oppnår gjennom en kredittsjekk i forbindelse med at lånesøknaden sendes inn. Dette er et ganske dyrt lån hvis vi skal sammenligne med renten på andre typer av lån i Norge. Boliglån ligger ikke så veldig mye over bare 2 prosent, mens billån vanligvis havner i området 5 prosent rente. Hvorfor er da lån uten sikkerhet så dyrt, hvis vi ser på rentenivået?

Det finnes mange forklaringer på hvorfor det er dyrt, og som regel legger bankene vekt på hvor mange som misligholder lånet sitt, og da ikke betaler inn de pengene de skylder. Det kan sikkert stemme til en viss grad, men hvis dette stemmer, hvorfor slipper de personene gjennom den kredittsjekken som foretas? Vi trenger nemlig ikke å gå så veldig mye lengre enn til Sverige, for å finne et helt annet rentenivå på forbrukslån, enn hva som er tilfellet i Norge.

I Sverige starter et normalt rentenivå på lån uten sikkerhet på bare 3 eller 3,5 prosent hos de billigste bankene, og det er jo mer enn halvparten av det norske nivået, hvor det som regel starter på rundt 8 prosent! Det finnes jo så klart også banker med høyere renter, men hvorfor skiller det så mye bare ved en kort tur over landegrensen? Flere av de samme bankene og låneformidlerene opererer jo til og med på begge sider av grensen. Se for eksempel på Zmarta, som er en stor formidler i både Norge og Sverige. I Norge starter den effektive renten på 6.29 % mens den i Sverige starter på 2.99 %. Samme firma og samme produkt, men to forskjellige land og store forskjeller på renten.

Det handler i utgangspunktet ikke om så mye mer enn vanlig konkurranse. Det er jo som regel ingen som vil selge sitt produkt billigere enn hva man egentlig er nødt til, men hvis konkurrentene har en lavere pris, blir man som regel nødt til å forholde seg til det om man vil henge med i svingene. Så til det store spørsmålet som alle som har lest så langt nå stiller seg; kan jeg låne penger i Sverige? Det kjedelige svaret er at om du er norsk og bor i Norge, kan du ikke skaffe deg et forbrukslån i Sverige. Du må nemlig være bosatt i landet i minst 2 år for å kunne ta opp et forbrukslån eller et blancolån som de kaller det i Sverige. Nå kan det gjelde noen andre regler hvis du for eksempel pendler, eller på en annen måte er tilknyttet Sverige, men for normale nordmenn som bor og jobber i Norge, så går det altså ikke.