Kategori:
,

Mange typer av kreditt

Økonomien i det moderne samfunnet er i stor grad bygget opp rundt lån og kreditt. Dette gjelder for både privatpersoner og for næringslivet, og i midten av hele systemet står bankene. I Norge er vi for eksempel glade i å eie boligene våre, noe som er mindre vanlig i andre land, men ytterst få har nok penger på konto til å betale det det koster for et hus eller en leilighet. Derfor låner vi penger av banken, som til gjengjeld har sikkerhet for lånet gjennom boligen du kjøper. Skulle du mot formodning ikke klare å håndtere lånet ditt vil banken i ytterste konsekvens rykke inn og ta over boligen for å få tilbake pengene du lånte. Det samme prinsipper gjelder for eksempel på lån til bil.

Forbrukslånet


Men det finnes flere typer lån enn de overnevnte - de fleste har vel også vært borti studielån på en eller annen måte - og en annen type lån som vi ofte hører om er forbrukslån. Det interessante med forbrukslån er at dette er en type lån som ikke krever at du som låntaker på noen som helst måte tilbyr långiver (altså bank eller annen finansiell institusjon) noe som forsikring når du låner. Det er altså et lån uten sikkerhet. Konsekvensene av dette er kort oppsummert en ulempe, og en rekke fordeler.

Pluss og minus


Fordelene ved forbrukslån er at du slipper å pantsette eiendom, betale egenkapital, eller på noen annen måte stille med sikkerhet for å få lov til å låne penger. Du får også som regel raskt svar på om du får godkjent lånet, det er din personlige økonomi som avgjør om långiver velger å låne deg penger, og dermed får du pengene raskt på konto.

Den siste, og kanskje mest forlokkende fordelen ved forbrukslån er at du selv bestemmer formålet med lånet. Det kan godt hende du blir spurt om hva du planlegger å bruke pengene til når du søker, og svaret ditt kan i tillegg påvirke avgjørelsen om du får lån eller ikke, men har du først fått pengene er det opptil deg hva de skal brukes til. Den ene ulempen er at forbrukslån er dyrere enn andre lån. Får du ikke lån? I de tilfellene kan det hende at du har både betalingsanmerkninger og inkasso, men de finnes alikevel långivere som står i kø for å hjelpe deg, så det er bare å brette opp skjortearmene og komme i gang.

Med disse egenskapene ser vi at forbrukslån en type lån som ofte passer i situasjoner der tidsperspektiver er kortere enn ellers, og man er villig til å ta den ekstra kostnaden av ulike grunner. Som med alle andre typer lån, avtaler og handler anbefales det å sette seg godt inn i betingelser og kostnader på forhånd.